marți, 19 aprilie 2011

Supravietuire miraculoasa sau un succes medical?

Povestea unei fetite de doi ani si jumatate care a stat pe fundul unui rau inghetat si care a fost readusa la viata este unul din cazurile rare descrise de medici ca fiind miraculoase. Micuta Michelle Funk din Salt Lake City a fost consultata dupa doi ani de la accident fiind perfect sanatoasa.

Michelle a alunecat si a cazut in raul umflat de topirea gheturilor, care trecea pe langa casa ei, la data de 10 iulie 1986 si a stat cufundata timp de 65 de minute, fiind considerat cel mai lung innec din lume, dar datorita metodelor clinice de readucere la viata a unui corp intrat in hipotermie, aplicate de catre un grup de medici minunati, fetita si-a revenit la viata.

Tehnica a constat in special in introducerea de sange cald pompat de o inima artificiala, folosita de obicei in operatiile deschise pe cord. Familia si medicii au crezut ca Michelle va avea creierul afectat si ca aceasta groaznica intamplare va lasa traume neurologice. Cazul a fost mult mediatizat in special in presa.

Ziarul The New York Time a prezentat in amanunte cazul. In ziar se mai sublinia faptul ca privind ,,limita pana la care o victima aflata in apa inghetata poate supravietui fara oxigen este singura cunoscuta care a supravietuit unei hipotermii atat de lungi, cu creierul normal'' Fetita nu a fost gasita imediat deoarece intai a cautat-o fratele ei cu care se jucase si care a sesizat disparitia ei si apoi mama care a fost anuntata de acesta. Pentru ca nu a reusit sa o gaseasca mama a cerut ajutoare. Dupa disperate cautari a fost gasita la baza unei roci pe fundul lacului de acumulare din josul raului, dar sie scursese deja destul de mult timp. Micuta nu mai avea puls si nu mai respira, pupilele erau fixe si foarte dilatate si s-a crezut ca suferise grave leziuni ale creierului si ca decedase. Aparatura de control medical arata clar ca inima nu mai batea. Primele ajutoare au inceput inca din ambulanta si au continuat in elicopterul care o transporta spre spital. La spital dupa trei ore de interventii fetita inca parea fara viata.

In mod obisnuit alti medici ar fi declarat-o moarta. dar doctorul pediatru Howard W. Corneli nu a renuntat. Ceea ce parea incredibil pentru medici era faptul ca in sangele fetitei exista inca o cantitate destul de mare de oxigen si corpul ei nu prezenta nici o leziune sau lovitura. Se stie ca lipsa oxigenului timp de 14 minute poate fi fatala pentru creier.

Chiar daca a trecut prin aceasta intamplare cumplita si viata ei a atarnat de un fir de par, Michelle este o INVINGATOARE si cazul ei este o dovada ca prin mult devotament, suflet si omenie se pot salva mai multe vieti chiar si atunci cand totul pare pierdut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu