marți, 10 mai 2011

Sfaturi cheie pentru un slabit sanatos

Multi dintre noi dorim sa pierdem in greutate si asta intr-un ritm cat mai rapid cu putinta. De aceea, din pacate, un numar mare de oameni incearca asa numitele diete ''soc'', ''miraculoase'' care promit o slabire rapida fara sa avertizeze insa asupra pericolului efectelor secundare asupra sanatatii, sau incearca diferite pastile sau pulberi care pot pune in pericol sanatatea noastra.

Un sfat foarte important ar fi sa nu ne grabim sa slabim. Pierderea fortata si accelerata in greutate nu este deloc buna pentru sanatatea noastra spun specialistii, deoarece poate determina in special probleme cardiace. Pe langa aceste probleme, in dietele in care se dau repede jos kilogramele, acestea se depun la fel de repede inapoi la incheierea acesteia. Nu trebuie cautate rezultate imediate si pe termen scurt, cum sunt dietele amintite, ci un mod de viata sanatos si o cale prin care sa ne mentinem o greutate ideala pe tot parcursul vietii. Specialistii spun ca o pierdere normala in greutate este de o jumatate de kilogram pe saptamana.

Un alt sfat ar fi sa nu manacam nici prea mult (sa ne ridicam de la masa inainte de senzatia de satietate), dar nici prea putin si sa mancam cat mai variat fara a exclude unul sau mai multi nutrienti importanti din alimentatie. Din dorinta de a scapa repede de un numar de kilograme, exista tendinta de a manca prea putin in timpul curelor de slabire, care din pacate are efecte nedorite. Pe termen lung, acest lucru cauzeaza probleme de sanatate serioase cum ar fi: oboseala, ameteli, dureri de cap, probleme de concentrare, depresie, probleme digestive si altele.
Daca pierderea in greutate se face insa treptat, cu timpul apare nevoia de a manca tot mai putin.

O alta greseala frecvent intalnita in dietele folosite este omiterea unuia sau mai multor alimente importante in nutritie, necesare unui metabolism normal. Unele diete elimina proteinele, altele carbohidratii sau grasimile. Specialistii spun ca nu sunt recomandate astfel de diete deoarece organismul nostru are nevoie de fiecare nutrient de acest fel. Astfel, lipsa proteinelor poate imbolnavi ficatul sau rinichii sau poate duce la osteoporoza. Cele mai multe regimuri exclud glucidele si lipidele. Dar organismul are nevoie si de carbohidrati pentru functionarea normala a creierului iar lipsa totala din alimentatie duce la scaderea energieie muscularte, slabirea memoriei, agitatie si altele. Un deficit de grasime poate determina un sistem imunitar slab, boli de inima, depresie si chiar unele boli foarte grave.

Folosirea pastilelor pentru slabit in curele de slabire, nu este o cale prea buna si este de asemenea periculoasa, majoritatea avand efecte secundare nedorite cum ar fi: dereglari gastro-intestinale, dureri de cap, ameteli, riscul imbolnavirilor de inima sau riscul unor boli hepatice.

Cercetarile au aratat ca pierderea in greutate se face mult mai usor prin miscare asociata unei alimentatii corecte. Acest lucru este sustinut de numeroasele experimente facute de oamenii de stiinta de la Univeristatea din Wisconsin.
Cel mai recent studiu condus de dr. John Porcari de la Universitatea din Wisconsin, efectuat in cadrul ACSM (Colegiul American de Medicina Sportiva), arata ca exercitiile aerobice au un impact favorabil asupra corpului atunci cand ele sunt combinate cu un stil de viata activ si sanatos. Astfel el recomanda efectuartea de ,,exercitii fizice moderate de cate 30 de minute de cinci ori pe saptamana, sau 20 de minute de exercitii intense, de trei ori pe saptamana, in functie de criterii specifice ritmului cardiac si a consumului de oxigen''

In concluzie, este mult mai usor si sanatos sa pierdem din greutate prin miscare, in conditiile unui stil de viata sanatos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu